Kolostomi – Bor med

Det kan vara svårt att anpassa sig till kolostomi först, men det betyder inte att du inte kan ha ett fullt och aktivt liv.

Du kan hitta följande information som är användbar om du har kolostomi eller är skyldig att ha en inom en snar framtid.

Efter en kolostomi bildas öppningen i buken (så kallad stomien) matsmältningsavfall i form av avföring. Konsistensen av din avföring beror på vilken del av din kolon som avledas, såväl som ditt diett och vätskeintag.

Kolostomi utrustning

En kolostomipåse kommer vanligtvis att krävas för att samla dina feces. Dessa påsar måste ofta tas bort och ersättas när de är fulla (vanligtvis en till tre gånger om dagen), även om dränerbara påsar som bara behöver bytas varannan eller två dagar kan användas om du har särskilt löst avföring.

Det finns ett brett utbud av kolostomiapparater, inklusive

Bevattning

Om du producerar avföring i ett regelbundet och förutsägbart mönster, behöver du inte alltid ha en kolostomipåse. Men som enstaka läckage kan det uppstå att du bär en liten stomhatt.

En specialiststoma sjuksköterska, som brukar se dig före och efter kolostomi bildas, hjälper dig att välja den lämpligaste apparaten.

För att minska hudirritationen tillverkas kolostomiapparater av allergiframkallande material (allergi) och innehåller speciella filter som garanterar att apparaten inte släpper ut obehagliga lukt.

Det finns ytterligare produkter som kan göra levande med kolostomi mer bekvämt, inklusive

Din stomatvårdare kan ge dig råd om den lämpligaste utrustningen för att hantera din kolostomi framgångsrikt.

Du kommer att få en första leverans av kolostomiapparater innan du lämnar sjukhuset, såväl som din receptbelagda information. Du bör låta din läkare veta din receptinformation, så att de kan notera det i dina journaler och utfärda recept i framtiden.

Din recept kan antingen tas till kemisten eller skickas till en specialistleverantör, som kommer att leverera apparaterna. Det finns ingen anledning att lagra förbrukningsvaror, men det rekommenderas att du beställer fler apparater medan du fortfarande har mycket kvar, så att du inte går slut.

Diet

Du behöver inte betala receptbelopp för permanent kolostomutrustning. Du måste dock betala receptbelopp för tillfällig kolostomi, om du inte är över 60 år.

Lukt och vind

Medicin

Läs mer om receptbelopp och hjälp med receptkostnader.

Om du måste betala receptbelopp kommer det förmodligen vara mer kostnadseffektivt för dig att köpa ett receptbelopp för förskottsbetalning (PPC), vilket ger dig rabatt på upprepade recept.

Bevattning är ett alternativ till att bära en kolostomiapparat. Det innebär att tvätta ut din kolon med vatten antingen varje dag eller varannan dag.

Det innebär att du försiktigt sätter in en liten enhet i ditt stomi och fäster den på en väska full av vatten och en bevattningshylsa som fungerar på liknande sätt som en kolostomipåse.

Du flyttar långsamt vatten i din tjocklek, så det tvättar ut det och flyttar avföringarna till bevattningshylsan. Utrustningen kan kasseras när processen är klar. En keps används för att täcka din stomi mellan irrigation.

Fördelar med bevattning inkluderar

Nackdelar med bevattning inkluderar

Vissa människor finner också irrigation av bevattning. Det är möjligt att gå tillbaka till att använda en kolostomipåse om du tycker att bevattning inte passar dig.

Träning

Bevattning är kanske inte möjlig under vissa omständigheter. Till exempel kan personer med Crohns sjukdom eller divertikulit inte kunna bevattna kolon, eftersom det är för skadat. Bevattning är inte heller lämplig för personer med kemoterapi eller strålbehandling.

Arbete

Bevattning är förmodligen inte tillrådligt för små barn, eftersom det är ganska tidskrävande.

Resa

Under de första veckorna efter kolostomi är det troligt att du kommer att läggas på en diet med lågt fiber. Detta beror på att ha en fiber med hög fiber kan öka storleken på dina pallar, vilket kan få tarmen att bli tillfälligt blockerad. Efter cirka åtta veckor kan du vanligtvis återuppta en vanlig diet.

När du återhämtar kan du börja äta en hälsosam, balanserad kost som innehåller gott om färsk frukt och grönsaker.

Ta reda på hur du får fem portioner frukt och grönsaker om dagen.

Du borde kunna återvända till den diet du tidigare haft. Om du tidigare haft en begränsad diet bör du kunna återinföra de begränsade livsmedel.

Läs mer om hälsosam kost och vikten av att äta en balanserad kost.

Många människor oroar sig för att deras kolostomi kommer att ge bort en lukt som andra kommer att märka.

Alla moderna apparater har luftfilter med kol i dem, vilket neutraliserar lukten. De flesta människor kommer att vara medvetna om lukten av kolostomi, eftersom det är deras egen kropp. Men någon som står bredvid dig kommer inte att kunna lukta stomin.

Omedelbart efter operationen kommer din kolostomi att göra överflöd av vind och ljud. Detta kommer sakta minska när din tarm återhämtar sig.

Din stomatjuksköterska kan ge råd om produkter du kan använda för att minska lukter och kostråd för att minska vinden.

Många läkemedel är konstruerade för att lösa upp långsamt i matsmältningssystemet. Att ha kolostomi bör inte ändra effekten av din vanliga medicinering. Om du märker några tabletter i din apparat, informera din läkare eller läkare som kommer att rekommendera ett alternativt läkemedel för dig att ta.

I veckorna efter operationen rekommenderas det vanligtvis att du gör lite mild motion för att hjälpa till med återhämtningen.

Hur bra du återhämtar bestämmer hur mycket träning du kan göra. Om du känner någon smärta, sluta omedelbart.

Alla kolostomipåsar är vattentäta, så du kan simma.

När din tarm har läkt, finns det ingen anledning till varför du inte kan återvända till jobbet. Om ditt jobb är särskilt ansträngande och innebär mycket tung lyft kan du behöva bära ett stödbälte eller en bälte. Din stomatjuksköterska kan ge råd om detta.

Det är troligt att det tar flera månader innan du är redo att återvända till jobbet. Det beror dock på hur bra du återhämtar dig och vilken typ av arbete du gör. När du återvänder är det troligt att du hittar det väldigt trött. Det är en bra idé att diskutera potentiella alternativ med din arbetsgivare innan du har en kolostomioperation.

Vissa arbetsgivare kan gärna ge en viss flexibilitet, så att du kan arbeta deltid eller hemma tills din styrka förbättras. Din arbetsgivare kan också kunna ge ytterligare stöd, till exempel att ge dig tillgång till byta faciliteter eller justera ditt arbetsansvar, så att du inte behöver göra mycket tunga lyft.

Du behöver inte berätta för dina kollegor om din kolostomi (om du inte vill). Vissa tycker att det är en bra idé att berätta för en person på arbetsplatsen, om de behöver något stöd eller råd.

Det finns ingen anledning till att du inte kan resa fritt när du har haft kolostomi, men du behöver noggrant extra tid när du planerar din resa.

De flesta stomiföretag har en liten informationsbroschyr som du alltid kan bära med dig, tillgänglig på flera olika språk.

Din stomatjuksköterska kan ge dig råd om att resa med ett stomi. Det rekommenderas att du har reseförsäkring.

En viktig sak för personer med kolostomi är en RADAR-nyckel. Detta ger dig tillgång till offentliga handikapptoaletter, så du kan ändra din kolostomapparat när du behöver.

Du kan få en RADAR-nyckel genom att kontakta Colostomy Association, som är en ledande välgörenhetsorganisation och stödgrupp för kolostomi.

När du reser utomlands är det en bra idé att ta mycket kolostomileveranser med dig, eftersom du kanske har svårt att få tag i dem i ett annat land.

Det finns flera praktiska problem som kan påverka ditt sexliv och dina relationer.

Kvinnor som har fått sin rektum borta kan upptäcka att kön i den traditionella “missionärpositionen” är smärtsam, eftersom rektum inte längre stöder slidan under sex. Att prova olika positioner kan hjälpa till.

Efter operationen finner många kvinnor också att deras vagina är mycket torrare, vilket kan göra sex obehagligt. Användning av smörjande gelé innan sex kan hjälpa till.

Att ha vikt på din stomi under kön kan vara smärtsamt, så du kanske vill undvika positioner som kan orsaka smärta. Alternativt kan du skydda stomin med en kudde eller kudde.

Sex

Din stomatjuksköterska kan ge dig mer råd.

Efter en kolostomi, finner vissa män blodtillförseln och nervändarna till deras penis har blivit skadade. Detta kan göra det svårt att få eller upprätthålla erektion (erektil dysfunktion).

Det finns flera sätt att behandla erektil dysfunktion, inklusive att ta en medicin kallad sildenafil, vilket bidrar till att öka blodtillförseln till penis.

Förutom praktiska problem kan du vara oroad över kroppsbild, självförtroende och hur din partner kan reagera på din kolostomi, vilket också kan påverka ditt sexliv.

Det är viktigt att betona att många som har kolostomi har ett bra sexliv, men det kan ta flera månader att bygga upp förtroendet och förtroendet för att göra det möjligt.

Om du har en långsiktig partner kanske du vill fråga dem om de vill se din stomi och kolostomiutrustning. Vissa människors partners vill intressera sig, men andra kan tycka att det är alltför upprörande, åtminstone på kort sikt. Det finns ingen rätt eller fel sätt att reagera, så försök att inte avvisa som ett personligt avslag.

Om utseendet på din stomi och kolostomiutrustning är avskräckande under kön kan du alltid täcka dem med en nattklänning eller boxershorts.

Andra tips som kan förbättra ditt sexliv inkluderar

Du bör undvika att ha analsex (om rektum inte har tagits bort) efter kolostomi, eftersom det kan leda till smärtsam riva och blödning. Du bör också undvika att använda stomen själv för penetrerande kön, eftersom detta kan på allvar skada det.

28/04 /

28/04 /

Orgasmproblem, smärta under sex, förlust av lust och var man kan få hjälp och stöd

Lida inte i tystnad med erektionsproblem eller för tidig utlösning: ta reda på orsakerna och behandlingarna