Rubella – Förebyggande

Det bästa sättet att undvika att fånga röda hundar ska immuniseras med vaccinet mot mässling, fårta och rubella (MMR).

MMR-vaccinet ingår i det rutinmässiga barnimmuniseringsprogrammet. Den första dosen ges till ett barn när de är ett år gammalt, med en andra boosterdos ges före skolstart, om tre år och fyra månader.

Kontakta din läkare om du är osäker på om ditt barns vaccinationer är aktuella. Det är möjligt att få MMR-vaccinationen vid vilken som helst ålder.

Planerar en graviditet

Om du misstänker att din immunisering inte är aktuell och du riskerar att fånga höft, mässling eller rubella, kan din läkare rekommendera MMR-vaccinet. Till exempel kan det vara nödvändigt om det finns ett utbrott av mässling, eller om du är kvinna som planerar att bli gravid.

Om du redan är immuniserad kommer det att få MMR-vaccinet igen inte att skada dig.

Under graviditet

Det är en bra idé att kontrollera att du är helt skyddad mot rubella om du planerar att få en baby.

Om du inte är säker på att du har haft två doser av MMR-vaccinet kan du få din läkare att kontrollera din vaccinationshistoria.

Om dina uppgifter visar att du inte har haft båda doserna eller om det inte finns någon post, be om vaccinationer.

Eftersom MMR-vaccinering kan orsaka risk för ditt barn under graviditeten, bör du undvika att bli gravid i en månad efter att ha fått det. Så du behöver en tillförlitlig metod för preventivmedel.

Om du är gravid får du ett blodprov av rubella immunitet av din läkare eller barnmorska som en del av rutinmässig prenatal screening. De flesta kvinnor är immuna och det krävs inga ytterligare åtgärder.

Om du inte är immun mot rubella, försök undvika alla som har rubellavirus. Informera din läkare om du kommer i kontakt med någon som har rubellavirus.

Du kan få MMR-vaccinationen efter att ha fött dig för att skydda dig mot rubella i framtiden. MMR-vaccinet kan ges till ammande mammor utan risk för deras barn.

Begränsa smittspridningen

Någon som har rubellaviruset är infektiös i en vecka innan symtom uppträder och cirka fyra dagar efter det att utslaget först utvecklas.

Vaccination innan du reser

Om du eller ditt barn har rubella, bör du begränsa risken för att smitta andra människor genom att stanna i jobbet eller skolan i fyra dagar efter att du utvecklat utslaget. Du bör också försöka undvika kontakt med gravida kvinnor i minst fyra dagar från hudutslagets början.

Även om rubella är ovanligt, är tillståndet mer utbrett i vissa andra delar av världen, såsom områden i Afrika, Asien och Sydamerika.

Du bör kontakta din läkare innan du reser till områden med höga röda råttor om du är osäker på om du har immuniserats fullständigt mot tillståndet. I vissa fall kan man ha MMR-vaccinet före resa.

Ta reda på MMR-vaccinet, vilket skyddar mot mässling, hud och rumpa

Ladda ner den här anpassade vaccinationskalendern, som belyser de datum då ditt barn behöver vaccinering.